Documentaire video’s gemaakt door Stage-X24

Omdat in 2020 door corona 4 en 5 mei niet als vanouds gevierd kon worden wilde Scouting Nederland graag iets moois maken voor hun leden. Zij besteden normaal gesproken altijd veel aandacht aan dodenherdenking en het vieren van bevrijdingsdag. Dit doen ze onder andere door het plaatsen van kransen bij de verschillende gedenkceremonies door het hele land. Om de herdenking en viering toch in leven te houden hebben ze Stage-X24 gevraagd om een zestal documentaire-achtige filmpjes te maken.

Waarom werken met een leerbedrijf?

Voor Scouting Nederland was het snel een uitgemaakte zaak om te werken met de stagiaires van Stage-X24. Dit past helemaal binnen hun DNA. Ze zijn de grootste jeugd- en jongerenorganisatie in ons land. Bij scouting gaat het niet alleen over leuke en spannende dingen doen maar ook over persoonlijke ontwikkeling. Daarom bestaat een deel van hun activiteiten uit iets goeds doen voor de samenleving.

Door samen te werken met Stage-X24 gaven ze jongeren de kans zich binnen de praktijk te ontwikkelen tot vakmensen. Daarnaast hebben ze kunnen genieten van de creatieve input die onze stagiairs hebben gegeven. Deze samenwerking heeft geleid tot een paar indrukwekkende video’s. Die niet alleen aangrijpend zijn maar ook een link leggen naar nu. Het zijn stuk voor stuk professionele video’s die zeker voor kinderen goed zijn om te kijken. Zo krijgen ze een goed beeld van wat er speelt en gespeeld heeft. Het zijn mooie documenten om een gesprek mee te starten. Een project om trots op te zijn.

Het maken van de video over de jodenvervolging heeft bijvoorbeeld veel indruk gemaakt op de studenten. Hierin verteld Rudi Cortissos wat er destijds gebeurde. Rudi heeft de jodenvervolging zelf overleefd maar verloor wel 60 familieleden. Hij geeft nu les op scholen zodat ook de jonge generatie niet vergeet wat er toen gebeurd is.

Van een heel andere aard was het filmpje dat ze maakten over de bergings- en identificatiedienst. Deze dienst is vlak na de oorlog opgericht en is tot op heden bezig met het onderzoeken van stoffelijke resten. Aan de hand hiervan proberen ze erachter te komen wat er gebeurd is. Dit is erg belangrijk voor de nabestaanden. Deze dienst is ook ingezet bij de MH17 ramp.

Wil je meer weten over dit project ga dan naar de website van Stage-X24.