Professioneel livestreamen met Stage-X24

Livestreamen wordt steeds populairder en is een coronaproof manier om mensen samen te brengen. Bij Stage-X24 krijgen ze steeds vaker opdrachten voor het opzetten van een professionele livestream. In het mediaproductiebedrijf Stage-X24 werken jonge audiovisuele vormgevers, mediavormgevers en productiemensen. De studenten werken daar onder begeleiding aan opdrachten uit het bedrijfsleven.

De meeste studenten hadden nog geen ervaring met livestreamen, maar inmiddels hebben zij al verschillende settings gebouwd. Tot nu toe zijn er met name livestreams opgezet voor het ROC van Amsterdam – mbo College Hilversum. Dit is niet zo raar aangezien Stage-X24 een onderdeel is van de samenwerking Take-X en het ROCvA een van de initiatiefnemers is.

Talkshow tijdens Dutch Media Week

Het allereerste live evenement waar de studenten mee aan de slag gingen, vond plaats in de Dutch Media Week. Daar verzorgden de studenten niet alleen de livestream van twee talkshows, maar ook de inhoud. De studenten gingen aan de slag met het uitnodigen van tafelgasten, het format en de vormgeving.

Bekijk hieronder het resultaat van de talkshow: opleidingen en mediatalenten.

Mobiele vlogstudio voor docenten

In coronatijd moesten de docenten over naar onderwijs op afstand. Zo ook de docenten van het mbo College Hilversum. De studenten van Stage-X24 bedachten samen met begeleider Emile de Lat een oplossing om lessen professioneel op te nemen en te livestreamen. Inmiddels zijn er twee lokalen op de Arena 301 ingericht als mobiele vlogstudio’s. Daarbij is goed nagedacht over een setting die eenvoudig te gebruiken is. Zo kunnen de docenten zelf schakelen tussen welk beeld gestreamd wordt. Hiervoor hebben de mediavormgevers overzichtelijke instructies gemaakt. Naast de twee studio’s is er ook een edit-ruimte ingericht waar de studenten de eindmontage kunnen doen.

Vaste studio-opstelling voor horeca-afdeling

Voor de studenten die van koken hun beroep willen maken is de coronatijd een pittige tijd. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is leren hoe je gerechten klaarmaakt. Nu de fysieke lessen niet doorgaan heeft mbo College Hilversum gevraagd om een vaste studio opstelling te maken in de keuken. Deze moet goed de verschillende kooktechnieken in beeld brengen en door de docent worden bediend. De oplossing waar nu aan wordt gewerkt, is vaste camera’s op een aantal punten en een eenvoudig schakelsysteem onder het aanrecht. Maar zoals je je kunt voorstellen zitten er wat uitdagingen rondom de omstandigheden van de opnames, denk aan damp en vet. Ook is het belangrijk dat het meteen werkt als het wordt opgestart en het eenvoudig te bedienen is.

Hulp nodig met een professionele livestream?

Inmiddels beschikt Stage-X24 over twee livestreamsets met twee-cameraregistratie. De studenten zijn dus klaar voor de productie en distributie van professionele livestreams. Heb je een mooie opdracht? Neem dan contact op via info@stage-x24.nl