Ontdek Fonies een AR beleving voor kids

Ook in 2020 was er een samenwerking tussen XR lab en het Cinekid Festival. Voor deze editie maakten de stagiairs een Augmented Reality applicatie voor kids tussen de 6 en 12 jaar. Bij deze AR beleving maken ze kennis met wel heel leuke wezentjes, Fonies.

Fonies zijn vrolijke en nieuwsgierige figuurtjes die wonen op een zwart wit planeet. Op deze planeet is geen geluid. Hierdoor worden ze getrokken door de geluiden die kinderen maken en verschijnen zo door hun portalen. Ze willen leren praten en zingen van de kinderen en zo letterlijk kleur krijgen.

WebXR stand alone applicatie

Dit project was een mooie uitdaging voor de studenten. Het moest namelijk gaan om een applicatie die op zoveel mogelijk devices zou werken zonder dat je daarvoor een extra app hoefde te downloaden. Een stand alone applicatie dus. Dit houdt in dat de AR beleving moest kunnen starten vanuit je browser. Web based zoals dat genoemd wordt.

Hierbij liepen de studenten aan tegen het feit dat het geheugen van een web based beleving veel kleiner is dan bij een standaard app. Hierdoor moesten ze het concept noodgedwongen eenvoudiger maken. Daarnaast zijn de browserinstellingen bepalend voor de toestemming die je geeft voor de bediening van de web app. Hierbij moet je denken aan het gebruik van de Gyroscoop (bewegingscensor op je device) of je microfoon. Dit heeft uiteraard invloed op de browserkeuze waardoor de beleving niet op ieder device even goed functioneerde.

Uiteraard hebben de stagiairs zich hierin vastgebeten en stond er op het Cinekid Festival een prachtig prototype. Kids konden een QR code scannen en aan de slag gaan met de Fonies.